Helytörténet

Miért választottuk a Bakony eme környéket az elvonuló-feltöltődő vendégházunk helyszínéül?

Egy kis történelmi betekintés gyorsan kedvet adhat az idelátogatáshoz. Alapvetően a fekvést, a Bakony Tési-fennsík alatti medencéje és a Gaja-patak völgye határozza meg, a Római fürdő csodás szurdokától délkeletre.

Jásd és környéke Szűz Mária oltalma alatt álló település, a kegyelem helye, melyet a 3 legősibb és legjelentősebb középkori kegyhelyeink között tartanak számon, ahová már az őseink is elzarándokoltak.

Leletek bizonyítják, hogy a bronzkorban az ősember, majd a kelták és a rómaiak is lakták a területet. A település határában több római villagazdaság működött a Kr. u. 1-4. században. A 10. század elején honfoglaló magyar népesség telepedett le a vidéken, Árpád kori földvár maradványok nyomára is bukkanhat az idelátogató.

Amennyiben a természethez szeretnénk kapcsolódni, az őselemek energiáit kutatva, a Gaja-patak és a Vadalmás forrás mellett, végtelen az erdős-dombos szurdokok bebarangolási lehetősége. Mind gyalog, mind lóháton.

Jásd falujában 1164-ben Szent György tiszteletére bencés apátságot alapított Ujlaki Lőrinc herceg, melyet sajnos a török veszedelem elpusztított. 1650-ben a falu és az apátság birtokai a Zichy család kezébe kerültek. 1857-ben a Zichy család a falut újraépítette. A keresztény szentkút 600 évnél is régibb, az egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban. Mellette a 6 méter magas bolgár mészkőből készült Mária szobor Braun János alkotása.

Szűz Máriának, a magyarok védőszentjének óvó jelenléte szinte tapintható a településen és környékén, melyet méltán neveznek a “helynek, ahol a malmok és a víz útja összeér.”

A sokszínű Kevala-Völgy

Vendégeinknek szerettel ajánljuk az alábbi lehetőségeket. 

Közösségi tér kertkapcsolattal és terasszal
Étkező terasszal​

prezentációk, előadások, csoportos foglalkozások megfelelő helyszíne

Közösségi tér kertkapcsolattal és terasszal

100 m2 oszlop nélküli tér, 5 méteres belmagassággal, alap berendezési tárgyakkal mely a foglalkozásoknak megfelelően alakítható

25-30 fő befogadására/beültetésére alkalmas terem

egyéni foglakozások, kisebb csoportoknak megfelelő ékszerdoboz

Pagoda

  • 70 m2 oszlop nélküli tér
  • fa szerkezet
  • infrapanel fűtés
  • csendes elmélyülés lehetősége garantált

Étkező terasszal

  • 24 fő leültetésére alkalmas tér
  • teakonyha
  • kávé és teasarok
  • saját terasz kertkapcsolattal
  • kerti étkezőasztalok
  • grill és bográcshely

Halastó

horgászatra igen, fürdésre nem alkalmas 600m2 vízfelülettel

pihenő stég

fedett kerti étkező,  étkezőasztalok, grill és bográcshely

Lépjen kapcsolatba velünk

Ajánlatkérés adatai
Kérjük válasszon apartmant
Extrák